Magarce retko viđam.
Denis Čokić
Izohipse
Čovek - iz Poljske, ubrzo se ispostavilo - želi da poseti gej bar, a ne zna gde se nalazi. Anastasija mu nesebično pomogne. Nađe lokaciju na svom telefonu i objasni mu najkraću putanju do noćnog kluba. On nam iz zahvalnosti kupi dva piva. Mi ih poklonimo dvojici Nemaca. Jedan od njih prethodno povrati deo sadržaja želuca u obližnji šaht, usred noći punog meseca.
Denis Čokić
Izohipse
Trevor Džouns se vratio iz Brajerlijeve kancelarije. Ovaj ga upravo tukao kaišem. Hodao je brzo niz hodnik do svlačionice i pustio hladnu vodu preko šaka. Nasmešio se sebi u ogledalu, koliko su mu to stisnute usne dozvoljavale.
Moris Dži
Gubitnici
Ćutali smo.
'Bi li ti smetalo da izdrkam?', pitao je odjednom.
'Ne', rekao sam.
Kome bi tako nešto uopšte smetalo.
Nemanja Jovanović
Milka Zbogom, vidimo se sutra
[...] stavljam ga, stavljam ga na okidač, prvi znak otpora pre nego što puška okine, tamo dole na zemlji niko ni ne pomišlja da pogleda ka gore, pritiskam još malo prstom, loži me [...]
Juhan Haštad
Nadalje ćeš samo stariti
Bio je nežan ljubavnik – previše blag, prema mišljenju njegove bivše žene. Čak i njegov ukus u pogledu pornića nije se svodio ni na šta bezobraznije od golih tela koja poziraju tobože čedno. Nikada ranije nije osetio takav brutalni, životinjski nagon prema nekoj ženi.
Klod Lalumijer
Nokturni
Moj mrtvi brat insistira da prestanemo s korišćenjem njegovog imena koje je nosio za života. Njegova mama pita: „Kako onda da te zovemo?“
Klod Lalumijer
Nokturni
Veće bogova pauka, koje je isplelo različite delove sveta, odlučilo je da dejstvuje – niko nije spavao i svet koji su tako pažljivo stvorili raspadao se. Pozvali su Manita, boga snova, da reši ovaj problem.
Klod Lalumijer
Nokturni
Kao što Katrina uvek čini, vidi jednu drugu Triš prevučenu preko stvarne Triš. Život te druge Triš se spontano odmotava u Katrininim mislima: ovog puta reč je o Triš koja sebi nije dozvolila da se upetlja s Volijem [...] Ova avetinjska Triš odreagovala je na varnice koje je izazvao Luis, zgodni sakupljač prtljaga. Avetinjska Triš je srećna i mirna.
Klod Lalumijer
Nokturni
[...] u nekom soliteru u nekoj zemlji, naginješ se kroz prozor, i odjednom padaš napolje u mećavu, kroz vazduh, ali nikada ne padneš na zemlju, propadaš kroz koru i slojeve zemlje – izbijaš nagore [...]
Juhan Haštad
Nadalje ćeš samo stariti
Nisi ti glup dečko, trebalo bi da počneš da kapiraš ponekad. Ostavi se koji dan knjiga. Ne piše u sve u njima.
Nemanja Jovanović
Milka Zbogom, vidimo se sutra
„To je mom ocu pružalo zadovoljstvo“, rekla je, „to su upravo njegove reči. Pružalo mu je zadovoljstvo da dođe u nepoznat grad i da mu ruku stežu gorljivi muškarci i žene, potpuna pažnja dok je govorio o načinima na koje je moguće ubiti čoveka, a zatim bi usledio aplauz [...]
Beri Kalahan
Svi ti usamljeni ljudi
[...] i konačno bi sudija podigao pesnicu i dreknuo, izlazi napolje, izbačen si iz igre. On se smejao, trljao ruke kao zadovoljni dečak. To je bila prelepa stvar, razumeš? Njemu je sve to bila igra, nije imala nikakve veze sa životom. Tako je govorio: život je stvaran, a igranje bejzbola je krađa vremena.
Beri Kalahan
Svi ti usamljeni ljudi
[...] život je takmičenje u kostimiranju Čarli, nemoj to nikada da zaboraviš. Mi nismo čudaci.
Beri Kalahan
Svi ti usamljeni ljudi
Samo se magarci ženu. To deda pričo unuku svom dok su se kolima truckali kroz atar. Kod neke šume naiđu na magarca i magaricu. Uzjakarili se. Zapenjeni, u goloj vodi, njaču od sreće.
Đura Đukanov
Đavolska Snevačina
'Lepe moje ribice', zaljubljeno šapuće zavlačeći ruke do dna drvene kace u kojoj je ljubomorno čuvao godinama sakupljanu i na suncu osušenu riblju krljušt. Preti samoubistvom. Bira utikač za struju u koji će ugurati ekser. Pominje masnu sodu i špiritus.
Đura Đukanov
Slatkovodna Neman
E Acika, Acika. Otiću ja u miliciju, neće me mrziti. Kad naređam kako si dovuko, proletos, iz atara pet naftaški cevi i sakrio u slamu, kako si krao pločice kad su mećali stazu kroz sokak. Kod mene koju ako nađu, slobodno nek mi olupu o glavu.
Đura Đukanov
Đavolska Snevačina
Prošao je prstima duž njene kičme. Osetio je blag udarac repa na čijem vrhu je bio crni perčin. Seo je pored nje i tiho zapevao pesmu. Kao mače, često je slušala reči: [...]
Miroslav Ćurčić
Smrt u Bašaidu
Vrti okrugli sendvič između prstiju, birajući gde će da zagrize; kolutovi ljubičastog luka i pohovani komadi mesa vire iz zemičke. Polovina sendviča nestaje u prvom zalogaju. Predatorski ugriz ne pristaje njenom nežnom licu. Usta su joj puna i teško diše kroz nos. Za sve je kriva devijacija desne nosne šupljine. Da je neko posmatra sa strane, pomislio bi da se guši.
Miroslav Ćurčić
Smrt u Bašaidu
Dejv Franko gleda Poslednjeg samuraja s Tomom Kruzom. Tom Kruz je naućio samurajsku tehniku i toliko je uverljiv u tome da kad ubija nindže, mi samo klimamo glavom i govorimo, Okej.
Dejv Franko klima glavom i kaže, Okej.
Ričard Ovejn Roberts
Sva mesta na kojima smo živeli
Napolju, van kluba je hladno. Padala je kiša i kad žena upadne u baru ljudi krenu da navijaju.
Ričard Ovejn Roberts
Sva mesta na kojima smo živeli

PARTIZANSKA KNJIGA

// VEROVATI / ČITATI / BORITI SE //

// VEROVATI / ČITATI / BORITI SE //

Prodaja

2018

2017

2016

Video Nº 4: Nemanja Jovanović, Milka zbogom, vidimo se sutra

Video: Neki Čovek
Muzika: Kayo Dot - Symmetrical Arizona

load video

Knjiga Nº 6: Izohipse - Denis Čokić

Izohipse - Denis Čokić 09.09. iz štampe je izašla knjiga priča Izohipse Denisa Čokića, u sklopu nove edicije Prvoborac.

Odlomak možete pročitati u pdf fajlu. Više informacija o knjizi možete pronaći ovde, a o piscu među autorima.

Knjiga Nº 5: Gubitnici - Moris Dži

Gubitnici - Moris Dži 22.08. izašla je iz štampe knjiga priča Gubitnici novozelandskog klasika Morisa Džija.

Odlomak možete pročitati u pdf fajlu. Više informacija o knjizi možete pronaći ovde, a o piscu među autorima.

Video Nº 3 - Juhan Haštad, Nadalje ćeš samo stariti

Video: Neki Čovek
Muzika: Nadja - Affective Fields

load video

Video Nº 2 - Faruk Šehić, Moje rijeke

Video: Neki Čovek
Muzika: Disharmonic Orchestra - Time Frame

load video

Knjiga Nº 4: Milka zbogom, vidimo se sutra - Nemanja Jovanović

Milka zbogom, vidimo se sutra - Nemanja Jovanović Prvi roman Nemanje Jovanovića, Milka zbogom, vidimo se sutra, izlazi iz štampe u četvrtak, 14. 7. 2016. u sklopu nove edicije Prvoborac.

Odlomak možete pročitati u pdf fajlu. Više informacija o knjizi možete pronaći ovde, a o piscu među autorima.

Knjiga Nº 3: Nadalje ćeš samo stariti - Juhan Haštad

Nadalje ćeš samo stariti - Juhan Haštad Premijerno, debitantska knjiga norveškog pisca Juhana Haštada Nadalje ćeš samo stariti, biće odštampana u sredu, 22. 6. 2016. u saradnji sa Književnom Radionicom Rašić.

Ovo je prvi prevod neke od Haštadovih knjiga na srpski jezik. Odlomak možete pročitati u pdf fajlu. Više informacija o knjizi možete pronaći ovde, a o piscu među autorima.

Knjiga Nº 2: Moje Rijeke - Faruk Šehić

Moje Rijeke - Faruk ŠehićNova knjiga, zbirka pesama Moje rijeke Faruka Šehića, izlazi iz štampe u utorak, 24. 5. 2016.

Prvu pesmu, Dan oslobođenja, možete pročitati u pdf fajlu. Više informacija o knjizi možete pronaći ovde, a o piscu među autorima.

Video: Četiri elementa: Zemlja (Nephesh)- Klod Lalumijer

Video: Neki Čovek
Muzika: Alan Dubin i GNAW

load video

Knjiga Nº 1: Nokturni - Klod Lalumijer

Nokturni - Klod LalumijerU saradnji s Književnom Radionicom Rašić objavljujemo zbirku priča Nokturni Kloda Lalumijera.

Više informacija o knjizi možete pronaći u katalogu, a o piscu među autorima.

Prva priča, Tedova kolekcija, dostupna je na sajtu, ili kao pdf fajl.