PARTIZANSKA KNJIGA

// VEROVATI / ČITATI / BORITI SE //

// VEROVATI / ČITATI / BORITI SE //

* u cenu knjiga nije uračunat PDV

prodaja
EN

edicija

Tekstopolis

Nema prijatelja osim planina

Behruz Bučani

žanr: roman

prevod: Nataša Kampmark

pogovor: Nataša Kampmark

broj strana: 322

povez: meki

dimenzije: 20x13.5 cm

godina izdanja: 2021

ISBN: 978­86­6477­075­0

cena: 1500,00 RSD
O knjizi
O autoru
Odlomak
Slike

Nema prijatelja osim planina: zapisi iz zatvora Manus jeste knjiga memoara koja je u saveznoj australijskoj državi Vik­ toriji 2019. godine dobila Premijerovu nagradu za književnost, kao i nagradu za najbolje delo neknjiževne proze. Autor Behruz Bučani, novinar kurdsko­iranskog porekla, međutim, nije državljanin Australije niti je ikada kročio na australijski kon­ tinent. Najbliže što je prišao australijskoj teritoriji jeste jedan dan proveden na brodu Kraljevske australijske mornarice, koji je u julu 2013. godine presreo brodić na kome je Bučani zajed­no sa šezdeset drugih izbeglica pokušavao da iz Indonezije dođe u Australiju, kao i mesec dana koje je proveo na Božić­nom ostrvu pre nego što je prebačen u Regionalni centar za procesuiranje azilanata na ostrvu Manus u Papui Novoj Gvi­neji, odnosno u zatvor Manus, kako to prihvatilište za strance Bučani naziva u knjizi.

Nema prijatelja osim planina prati Bučanijevo pogibeljno putovanje preko Indijskog okeana, svedoči o onome što se de­ šavalo unutar zatvora Manus, ali nudi i kritička promišljanja iz perspektive azilanata i doprinosi sveukupnom znanju o preplitanju kolonijalnih istorija, odnosima moći, životu pod neprekidnim nadzorom, kao i o uspostavljanju i raskidanju međuljudskih odnosa u okviru jednog destruktivnog sistema.

Nataša Kampmark

Behruz Bučani

Behruz Bučani (23. juli 1983, Ilam, Iran), kurdsko­iranski novinar, pisac, filmski producent i borac za ljudska prava i prava izbeglica. S magistraturom iz oblasti političkih nauka, političke geografije i geopolitike, osnovao je i uređivao društve­no­politički list Werya (kurdski: informisan, uman, mudar), koji je promovisao kurdski jezik, kulturu i politiku, zbog čega se našao na meti iranskih vlasti. Nakon što je februara 2013. godine Iranska revolucionarna garda upala u prostorije časo­pisa i uhapsila njegove saradnike, Bučani napušta Iran i pre­ bacuje se u Indoneziju. Tokom četvoromesečnog boravka u Indoneziji, dva puta pokušava da brodom dođe do Australije. Prvi pokušaj završava se brodolomom, a drugi izgnanstvom na ostrvo Manus, malu pokrajinu u Papui Novoj Gvineji, gde je u saradnji sa vladom Papue Nove Gvineje australijska vlada kao deo takozvanog Pacifičkog rešenja otvorila Regionalni centar za procesuiranje azilanata. Bučani ostaje pritvoren na Manusu od avgusta 2013. do novembra 2019. godine, kada dobija jednomesečnu novozelandsku vizu kako bi govorio na književnom festivalu. Na Novom Zelandu je naredne godine dobio status izbeglice sa mogućnošću da podnese zahtev za stalno boravište.

Pod mesečinom /
Nepoznat put /
Nebo boje silne strepnje.

žanr: roman

prevod: Nataša Kampmark

pogovor: Nataša Kampmark

broj strana: 322

povez: meki

dimenzije: 20x13.5 cm

godina izdanja: 2021

ISBN: 978­86­6477­075­0

cena: 1500,00 RSD

Slične knjige