PARTIZANSKA KNJIGA

// VEROVATI / ČITATI / BORITI SE //

// VEROVATI / ČITATI / BORITI SE //

* u cenu knjiga nije uračunat PDV

prodaja
EN

edicija

Saveznici

Muževljeva leđa

Arijan Leka

žanr: priče

pogovor: Srđan Srdić

broj strana: 240

povez: meki

dimenzije: 20x13.5 cm

godina izdanja: 2018

ISBN: 978-86-6477-033-0

cena: 1000,00 RSD
O knjizi
O autoru
Odlomak
Slike

Siguran sam da su Muževljeva leđa Arijana Leke veoma dobar uvod u ono što albanska literatura predstavlja danas, po svim osnovama i kriterijumima. Nisam siguran da će objavljivanje ove knjige biti dovoljno za promenu čitavog jednog odvratnog narativa koji prati ukupne srpsko-albanske odnose, toliko naivan i ambiciozan u ovim godinama ne mogu da budem. Ali da su na ovom prostoru mali gestovi umeli da budu dovoljni, to neizostavno znam. U ime elementarne ljudske pristojnosti i prave književnosti.

Arijan Leka: (pesnik, prozni pisac i profesor) pripada grupi autora koji su došli u žižu interesovanja nakon otvaranja Albanije i smatraju se avangardom.

Napisao je šesnaest knjiga proze i poezije. Za njih je primio šest nacionalnih književnih nagrada, od kojih su četiri za knjigu godine. Preveden je na sve važnije evropske jezike i zastupljen u nekoliko uglednih antologija. Osnivač je rezidencijalnog programa za pisce u Tirani „Poeteka”, kao i istoimenog časopisa. Član je Evropskog saveta za dramaturgiju u Parizu i Pesničke akademije u Londonu. Doktor je albanologije i zaposlen je na Akademiji albanoloških nauka pri Univerzitetu umetnosti u Tirani.

Upotrebio sam postmoderne tehnike: metafikciju, pastiš, dokumentarnu fikciju, iskoristio sam kolektivnu paranoju i euforiju mase, ima malo magičnog realizma i...

Odakle dolazi svetlost

žanr: priče

pogovor: Srđan Srdić

broj strana: 240

povez: meki

dimenzije: 20x13.5 cm

godina izdanja: 2018

ISBN: 978-86-6477-033-0

cena: 1000,00 RSD

Slične knjige